Øjensygdomme

Øjensygdomme optræder hyppigere, jo ældre man bliver.

Hvad er grå stær?

Uklarheder i øjets linse kaldes grå stær og medfører uklart syn. Øjets linse bliver hårdere, og du bliver måske nærsynet og kan pludselig læse eller se fjernsyn uden briller. Men jo flere uklarheder, dine linser får, jo mere nedsættes dit syn – både på nær og fjern hold. Grå stær behandles ved operation, hvor den biologiske linse fjernes og erstattes med en plastlinse.

Hvad er grøn stær?

Grøn stær skyldes et langvarigt og forhøjet øjentryk og kan resultere i et blindt øje med et grønligt skær – heraf navnet. Øjentrykket skyldes en langsom beskadigelse af synsnerven bagtil i øjet. Sygdommen er lumsk, fordi der sker en langsom indskrænkning af det skarpe synsfelt. Grøn stær behandles overvejende med øjendråber, som har til formål at sænke øjentrykket. Det kan dog være nødvendigt at operere.

Hvad er alderspletter?

Alderspletter – eller AMD skyldes ophobninger af affaldsstoffer under nethindens sanseceller omkring den gule plet, hvor det skarpe syn er lokaliseret. AMD påvirker først og fremmest læsesynet. Det kan afhjælpes med stærkere læsebriller eller svagsynsoptik. En helbredende behandling findes ikke. Men såkaldte våde former for alderspletter kan behandles med laser, hvis de opdages i tide.

Seniorsyn er udviklet i samarb. med: Overlæge, dr.med. Carsten Edmund, Rigshospitalet

oejenlaege.png

Seniorsyn er udviklet i samarb. med: Overlæge, dr.med. Carsten Edmund, Rigshospitalet