Hvad er grøn stær?

Et langvarigt og betydeligt forhøjet øjentryk kan resultere i et blindt øje med et grønligt skær – deraf navnet. I dag ved vi, at sygdommen skyldes en langsom beskadigelse af synsnerven, der hvor den træder ud bagtil i øjet.

Her synes de ca. 1 million nervetråde, som synsnerven indeholder, at være særlig følsomme. Nervetrådene dør langsomt, fordi de ikke kan tåle øjets tryk, hvad enten dette er forhøjet eller ej.

Sygdommen er lumsk, fordi nervetrådenes henfald medfører en langsom indskrænkning af synsfeltet, som først til sidst nedsætter det skarpe syn, så man opdager, at der er noget galt.

Behandlingen er overvejende øjendråber, som har til formål at sænke øjentrykket, men det kan være nødvendigt at operere.

Målet for behandlingen er at bevare synsnervens funktion livet ud. Man kan ikke genskabe døde nervetråde, og det dermed tabte syn. Det er derfor vigtigt at få stillet diagnosen og iværksat en behandling så tidligt som muligt. Personer med grøn stær i familien har øget risiko for selv at få grøn stær og bør derfor lade sig kontrollere hos en øjenlæge.