Hvad er alderspletter?

Forkalkninger, eller mere korrekt alderspletter på nethinden, er i dag den hyppigste årsag til det man i gamle dage forbandt med sort stær.

Sygdommen skyldes ophobninger af affaldsstoffer under nethindens sanseceller omkring den gule plet, også kaldet Macula, hvor det skarpe syn er lokaliseret. Den internationale betegnelse for alderspletter er AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration).

AMD påvirker først og fremmest læsesynet, således at bogstaverne skal være tiltagende større for, at man kan se dem. Dette kan afhjælpes med stærkere læsebriller eller med speciel svagsynsoptik. Egentlig helbredende behandling findes ikke, men visse såkaldte våde former for alderspletter kan behandles med laser, hvis de opdages i tide. Ved nyopstået synstab med formforvrængninger bør man lade sig undersøge af en øjenlæge.

I en del tilfælde kan de hyppigste såkaldte tørre former for alderspletter have gavn af en vitamin- og mineral behandling. Ingen af de nævnte behandlinger kan forbedre synet, men behandlingerne nedsætter risikoen for yderligere synstab.

Ved AMD sker der en gradvis nedbrydning af den gule plet, hvorved billedopfattelsen bliver uklar.

Ved AMD sker der en gradvis nedbrydning af den gule plet, hvorved billedopfattelsen bliver uklar.